Followers

Saturday, January 29, 2011

50 Orang Presiden Soekarno ada menyebut, "Berikan aku 10 orang pemuda,akan aku gegarkan dunia."

Soekarno adalah presiden Indonesia yang pertama.Dia merupakan ketua pergerakan kemerdekaan Partai Nasional Indonesia yang diasaskan pada tahun 1927. Selepas dia ditangkap,dia merupakan seorang yang sangat berpengaruh sehingga menjadi seorang presiden sebuah negara yang besar. Terlalu besar sehingga dia menjadi pemimpin yang benar-benar dihormati di Asia.

Dia menggegarkan dunia hanya dengan 10 orang pemuda;atas permintaannya. Tetapi seorang insan kerdil bernama Mufarwa memerlukan 50 orang pemuda dan pemudi untuk menggegarkan dunia persatuan blogger remaja yang pertama di Malaysia ini.

Dengan 50 orang pemuda dan pemudi,maka persatuan ini akan menjadi kukuh,sekurang-kurangnya dengan 50 orang itu,ia meyakinkan lebih ramai untuk menyertai persatuan ini. 50 orang pemuda pemudi ini akan menjawab segala persoalan yang bermain di minda ahli,apakah aktiviti selepas ini.


PBRM adalah hasil pemikiran seorang insan yang mahukan dunia ini dirempuh dan mengaumkan pencerahan yang begitu bermakna bagi dunia. PBRM ingin melahirkan insan yang tidak mondok dan lemas dalam lautan buku teks sekolah dan kerja-kerja rumah. PBRM juga ingin melahirkan insan yang bakatnya akan dihargai tidak kira di mana sahaja bidang yang diceburi. Katakanlah apa sahaja remaja ini berbakat,pasti PBRM akan mencungkilnya dan bakatnya akan diangkat.

Maka,rancangan-rancangan PBRM mempunyai landasan. Ianya bukan angan-angan. Dahulu,orang menafikan panggilan jauh tanpa menggunakan burung utusan. Tetapi kini,segalanya berada di dalam tangan. Begitu juga dengan sebuah impian. Apa yang diharapkan adalah impian ini mempunyai kejayaan. Untuk berjaya umat perlu disatukan. Untuk menyatukan umat,maka lahirlah sebuah persatuan.

Capaian 50 orang ini untuk menguatkan organisasi ini. Seperti gigi manusia,ia memerlukan masa untuk tumbuh sehingga menjadi teman sehingga dewasa. Namun,ada satu-satu tahap,gigi manusia ini ada yang patah dan meninggalkan barisan giginya. Ini perkara lumrah. Dalam setiap organisasi di dunia ini,begitulah analoginya. Gigi dan organisasi tak jauh beza.Maka,untuk benar-benar mengaktifkan persatuan ini, saya menyasarkan 50 orang ahli PBRM,kemudian,barulah saya akan membuat aktiviti-aktiviti yang telah dijanjikan.
 
Persatuan ini akan bangkit suatu hari nanti. Dengan aktiviti yang menyeronokkan seperti perkhemahan, kursus, pertandingan, dan segalanya yang anda pernah mendengarnya daripada persatuan lain. Jangan merasakan bahawa persatuan ini hanyalah sebuah picisan,dibina oleh seorang lelaki stranger yang inginkan nama dan kemahsyuran. Tetapi ingatlah,jika dapat dipancarkan setiap perasaan,maka kalian akan melihat bahawa di dalam hati ini,mempunyai perasaan inginkan kejayaan dalam mencapai misi dan visi.

Berikan aku 50 orang pemuda dan pemudi. Akan aku gegarkan alam maya ini.

2 comments:

kamArul AziM said...

izinkan sye untuk copy post nie...untuk disebarkan!!

Mufarwa said...

dialu-alukan.